Terug naar Nieuws

OBERLIGA VOERT POWERBREAK IN

IJshockey geldt als de snelste teamsport ter wereld. Met nieuwe – of aanpassingen van de spelregels wil men bereiken dat de sport zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Een van de meest opvallende wijzigingen is de invoering van de powerbreak.

OORSPRONG

Zoals zo vaak ligt de herkomst van de powerbreak in Noord-Amerika. Tijdens wedstrijden in de National Hockey League (NHL) wordt het spel driemaal per periode (na zes, tien en veertien minuten) stil gelegd voor een zogenaamde ‘commercial break’.  Sinds 2012 heeft de Duitse IJshockey Bond (DEB) het omarmt en ingevoerd in de Deutschen Eishockey Liga (DEL). Tien jaar later volgde de DEL2 en nu dus ook de Oberliga.

In tegenstelling tot de NHL kennen de Duitse competitie slechts één reclame-onderbreking per periode. De bedoeling is dat deze plaatsvindt na acht gespeelde minuten per periode. Een powerplay situatie, een doelpunt of een icing verhindert de powerbreak. Zodra het spel na één van bovengenoemde scenario’s wordt afgefloten, wordt de powerbreak ingehaald.

Foto: Ruud Jansen (@rudephotography1)