Terug naar Nieuws

TRAPPERS HAALT QUINN RYAN NAAR TILBURG

Tilburg Trappers heeft de selectie uitgebreid met Quinn Ryan. De 28-jarige forward komt over van Rungsted Seier Capital uit Denemarken. Hij is de eerste nieuweling voor de runner-up van afgelopen seizoen in de Oberliga Nord.

‘Eind vorig jaar stond Quinn ook al op mijn radar. Destijds was het niet haalbaar omdat hij dicht bij een doorbraak in de American Hockey League was. Gedurende delen van november en december maakte hij deel uit van de selectie van Bridgeport Islanders (het AHL-team van de New York Islanders). Helaas voor hem lukte het niet om er een plekje te veroveren’, gaat technisch manager René de Hondt een paar maanden terug in zijn herinnering.

TWEEDE AMERIKAAN

Met de komst van Ryan vullen de Tilburgers het gat dat ontstond nadat de naweeën van een hersenschudding een vroegtijdig einde maakte aan de carrière van Branden Gracel. ‘Dat was een lelijke streep door de rekening’, erkent De Hondt. ‘Niet alleen voor ons, maar vooral voor Branden zelf. Hij voelde zich als een vis in het water in Tilburg en had niet voor niets voor twee jaar bijgetekend. Maar met dergelijke blessures moet je geen enkel risico nemen. Er komt nog een heel leven na het ijshockey. We wensen hem daarbij nogmaals alle geluk.’

Ryan is de tweede Amerikaanse import sinds de overstap van Trappers in de Oberliga Nord. Shane McColgan ging zijn landgenoot in het seizoen 2016-2017 voor en veroverde met de blauwgele brigade de tweede Oberliga Meisterschaft door in de finale Tölzer Löwen met 3-1 te verslaan. De right winger was vooral tijdens de play-offs uitstekend op dreef met drie treffers en 10 punten in 16 wedstrijden.

UNIVERSITEITSROUTE

Terug naar Quinn, die op 25 januari 1996 het levenslicht zag in Branchville, een klein dorpje in de Amerikaanse staat New Jersey. ‘I fell in love with the sport very young. Started playing roller hockey. I kept playing and took it more and more serious’, sprak hij tijdens een interview in oktober 2022. In tegenstelling tot vele anderen volgde Quinn niet de weg via één van de drie grote junioren leagues in Noord-Amerika (Western Hockey League, Ontario Hockey League of Québec Major Junior Hockey League), maar koos hij voor de universiteitsroute.

Vier jaar lang was Ryan een ‘Flame’, zoals de atleten van Liberty University worden genoemd. Met 235 punten in 147 wedstrijden, een rookie of the year uitverkiezing in zijn debuutjaar, deelname aan de Universiade in het Russische Krasnoyarsk in 2019, een MVP-titel een jaar later en speler van het jaar in zijn laatste seizoen liet hij in het team van coach Kirk Handy een goede indruk achter. Een overstap naar de East Coast Hockey League was zijn beloning. In februari haalde Rungsted hem naar Denemarken waar hij in 10 ontmoetingen goed was voor zes goals en 5 beslissende passes.

WAARDIGE VERVANGER

‘We zijn heel blij dat Quinn voor Tilburg Trappers heeft gekozen’, laat een opgetogen René de Hondt weten. ‘Hij is snel, heeft een goed ijshockey IQ, is creatief aan de puck, heeft oog voor zijn medespelers en is ook nog eens rechtshandig. Op elk niveau heeft hij de afgelopen seizoenen laten zien waar hij toe in staat is. In mijn ogen een waardige vervanger voor Branden.’

Trappers hoopt binnenkort meer aanwinsten te kunnen presenteren. Daarbij ligt de prioriteit bij een scorende aanvaller. Op namen gaat René niet in. ‘We hebben bewezen over een goede spelersgroep te beschikken, maar met een echte killer voor het doel hadden we het ons in sommige wedstrijden gemakkelijker kunnen maken. We gaan echter niet overhaast te werk.