Terug naar Berichten

TRAPPERS-ERELID HENK VAN DE PAS OVERLEDEN

In zijn woonplaats Tilburg is vrijdag Henk van de Pas overleden. De oud-bestuurder en erelid van Tilburg Trappers was al geruime tijd ernstig ziek. Henk werd 80 jaar.

Van de Pas was een ijshockeybestuurder zoals je ze nog zelden ziet. Een vriendelijke, charmante, eerlijke man, die wars was van onrecht. Hij paarde zijn zakelijke slimheid aan een bevlogen enthousiasme. Op die manier (ver)bond hij vele vrijwilligers aan zijn Tilburg Trappers.

ROBOT TORNADO

Hij werd geboren in juni 1944 in Tilburg, in een gezin van vier kinderen, als zoon van een Voltmedewerker. Met uitzondering van een korte periode in België, Kaatsheuvel en Gilze bleef de Kruikenstad zijn thuisbasis. Na zijn Mulo-periode kwam hij bij de krant (Het Nieuwsblad van het Zuiden, voorloper van het Brabants Dagblad) terecht, maar na wat omzwervingen switchte hij naar autobedrijf Van Dorst, waar hij als kwaliteitsmanager en rechterhand van eigenaar Jac van Dorst verantwoordelijk was voor het merk Lexus.

Dat hij ooit met het ijshockeyvirus besmet zou worden, stond bepaald niet in de sterren geschreven. De liefde van Henk ging vooral uit naar volleybal. Als tiener en twintiger was hij een zeer getalenteerd volleyballer, die het met Robot Tornado tot de eredivisie schopte. Ondanks dat hij nooit in dienst is geweest, prijken er toch een aantal interlands namens het militair volleybalteam op zijn palmares. Na zijn actieve volleyballoopbaan ging Van de Pas verder als trainer en daarna als scheidsrechter.

VIJF TON

‘Ik leerde Henk kende in de Pellikaanhal, eind jaren tachtig. Ik was zelf nog actief als speler. Wat zijn rol binnen Trappers toendertijd was, weet ik niet meer precies. Wat me direct opviel was zijn enorme gedrevenheid’, graaft Cees Oerlemans diep in zijn geheugen. ‘Nadat ik in 1991 een punt achter mijn carrière zette, trad ik vier jaar later toe tot het jeugdbestuur waar hij, naast onder anderen Frank van Roemburg, Louis Maas en Cas van den Broek, ook zitting in had.’

De samenwerking tussen hen beiden werd nog intensiever toen de voormalig Trappers-verdediger in 2006 de voorzittershamer overnam van Gerard Zeebregts. Opnieuw bleek de zakelijke kracht van Van de Pas. ‘Henk was verantwoordelijk voor commerciële zaken en deed dat voortreffelijk. Ik kan me nog goed herinneren hoe trots hij was toen we de grens van vijf ton sponsorgeld doorbraken.’

TEAMMANAGER

Halverwege het laatste decennium van de vorige eeuw had René de Hondt samen met Cees Oerlemans de leiding over het tweede team van Tilburg Trappers. Een zeer talentvolle lichting met jongens als Nick Rohde, Mark von Ranzow, Ron van Kerkoerle, Dennis ten Bokkel, Jeffrey van Iersel, Steve Linders, Joep Andries.

‘We zochten een teammanager en moesten direct aan Henk denken’, haalt de huidige technisch manager van Trappers een anekdote uit die tijd op. ‘Niet alleen wist hij zakelijk de juiste wegen te bewandelen, hij was ook een uitmuntend organisator. Dat demonstreerde hij ook dat seizoen wel. Cees, de jongens en ik konden ons volledig op het ijshockey richten. De zaken achter de schermen waren bij Henk in zeer vertrouwde handen. Zo liepen we dat jaar in prachtige teamkleding rond. Geregeld door Henk uiteraard!’

VOORUITSTREVEND

Kennismaken met het befaamde zwarte gat, deed de 58-jarige dan ook niet toen hij in 2002 vervroegd met pensioen kon. Naast het golfen bij Prise d’Eau en de vakanties naar het Spaanse Altea met zijn vrouw Lia kwam er (nog) meer tijd vrij om zich in te zetten voor zijn Tilburg Trappers want zo voelde het inmiddels voor hem.

Zijn inzet bleef echter niet tot de stadsgrenzen beperkt. De Nederlandse IJshockey Bond onderkende de talenten van Van de Pas. Namens de NIJB organiseerde hij verschillende bekerfinales en was hij chairman van het 2010 wereldkampioenschap Divisie I in Tilburg. Hoewel Nederland slechts vierde werd ademde de stad en zeker het gebied rondom het IJssportcentrum Tilburg ijshockey. Ook tijdens de mondiale eindstrijd vijf jaar later in Eindhoven vervulde hij een prominente rol.

Dat Henk vooruitstrevend was in zijn denkwijze over het spel met de gekromde stick en de bevroren zwarte schijf bleek wel toen hij Lion van Loon (eigenaar van Lion Stone) benaderde voor het sponsoren van de witte helmen van het scheidrechterkorps. ‘Natuurlijk kon hij ook wel eens mopperen op de prestaties van de dames en heren in het zwart-wit gestreepte tenue, maar hij heeft enorm veel gedaan voor het imago van ons’, beaamt Ruud van Baast, momenteel algemeen-directeur in Tilburg, maar destijds referee in het vaderlandse ijshockey.

GOUDEN SPELD

In 2013 kreeg Van de Pas zijn welverdiende waardering vanuit Trappers. ‘Bij het jaarlijkse Nieuwjaars diner van bestuur, spelers en begeleiding mocht ik hem de gouden clubspeld opspelden. Aan alles kon je zien hoe trots hij hierop was’, vertelt voormalig voorzitter Ron van Gestel. ‘Niet alleen heeft hij de afhandeling van het faillissement mee verzorgd, maar ook de relatie tussen de gemeente en Trappers is dankzij hem aanzienlijk verbeterd.’

Tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse IJshockey Bond in 2016 onderscheidde men Henk voor zijn verdiensten voor de vaderlandse ijshockeysport. Hij werd benoemd tot Erelid.

Bestuur, spelers en supporters van Tilburg Trappers wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.