Terug naar Nieuws

TRAPPERS KOPLOPER NA ZES PUNTEN WEEKEND

Tilburg Trappers is lijstaanvoerder in de Oberliga Nord. Na de winst in de season’s opener tegen Herner EV Miners, volgde zondagavond een probleemloze overwinning in Rostock. Dankzij de periodestanden 0-4, 0-3 en 2-1 werd het 2-8 voor de equipe van Todd Warriner.

Toch was reguliere Oberliga wedstrijd nummer 411 voor de blauwgele brigade anders dan anders. En niet alleen voor het ijshockeybolwerk uit de Kruikenstad. Voor het eerst in de historie van de Duitse IJshockey Bond (DEB) begon een competitie buiten de landsgrenzen vertelde vicevoorzitter Marc Hindelang donderdagavond op de rode loper op het ijs van IJssportcentrum Tilburg.

ZWITSERS UURWERK

De eerste contacten met de Oosterburen dateerden al van een jaar eerder, maar op dinsdag 7 april 2015 kreeg Tilburg Trappers het definitieve ‘ja’ van de toenmalige voorzitter van de Duitse IJshockey Bond, Franz Reindl. Men mocht toetreden tot de Oberliga Nord. Inmiddels zijn de twee net zo onafscheidelijk als Jip van Janneke, Bobbie van Kuifje en Suske van Wiske.

De eerste vier seizoenen regeerde Trappers de Oberliga met ijzeren hand. Met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk regen de manschappen onder leiding van de Tsjechische succescoach Bo Subr drie Meisterschaften aaneen. In 2019 bereikte men andermaal de eindstrijd, maar in een allesbeslissend vijfde duel bleek EV Landshut met 2-4 net een fractie sterker.

VOETSPOREN

Met een nieuwe coach in de bank (Todd Warriner) en vijf nieuwelingen (Mike Dalhuisen, Justin van der Ven, Phil Marinaccio, Anthony Rinaldi en Kobe Roth) wil Tilburg in zijn tiende Oberliga campagne terug naar deze gloriejaren. Vanaf de openingsface-off stortte de thuisclub zich dan ook als een roofdier op zijn prooi. Na 20 tellen lag het bevroren rubber al in het Herner doel. Ties van Soest trad als doelpuntenmaker in de voetsporen van Danny Stempher, Gio Vogelaar (beiden 2x), Ivy van den Heuvel, Jonne de Bonth, Mickey Bastings, Marvin Timmer en Max Hermens die in eerdere jaren de eerste treffer van het seizoen van Trappers voor hun rekening namen.

‘I think it’s an advantage honestly.  I don’t know if we used it as an advantage per se but anytime you score on a team early like that you try to get momentum. I think we dit that but we could not get the puck in the back of the net. If we scored a second one in the first period we could have made it much easier for ourselves’, analyseerde Kobe Roth de waarde van de vroege 1-0.

SHORTHANDED

En dus was het wachten tot de 27-jarige Amerikaan drie minuten na de eerste dweil met een man minder op het ijs de Tilburgse voorsprong verdubbelde. Even voor de middellijn ontving hij de puck van Mike Dalhuisen. De speedy left winger schudde Michel Ackers van zich af en onder de arm van Herne-doelman Finn Becker dwarrelde de zwarte schijf over de doellijn: 2-0.

It definitely wasn’t my best shot. I was surprised to see it get through’, sprak Roth, die deze zomer overkwam vanuit Coventry naar Tilburg. De opluchting was groot bij Trappers nummer 11 (hij koos het rugnummer omdat hij geboren is op 11 januari), die met zijn snelheid en technisch vermogen alles in huis heeft om uit te groeien tot een publiekslieveling. ‘I had a couple of chances in preseason where I didn’t score on. So it’s good this one went in.’

EMPTY NET

Waar iedereen dacht dat Herne door de shorthanded goal tegen het hoofd in de schoot zou leggen, kwam bedrogen uit. De bezoekers kwamen na acht minuten in de slotperiode zelfs op gelijke hoogte. Het bleek de wake-up call voor het in slaap gesuste Trappers. Met een man meer op het ijs veranderde Jay Huisman een schot van Phil Marinaccio doeltreffend van richting: 3-2.

De uiteindelijke knock-out van de Kruikenzeikers volgde 28 tellen voor tijd. Via de boarding kreeg Reno de Hondt de puck bij Max Hermens. De Tilburgse captain vond Kobe Roth in het neutrale vak en van even voor de blauwe lijn wipte hij het bevroren rubber in het lege doel. ‘Credits to Reno and Max’, betrok Roth zijn lijnmaten nadrukkelijk bij zijn tweede goal van de avond. ‘They made a great play to chip the puck out of our zone. I didn’t know that the net was empty till I looked up.’

HEAVY LIFTING

In de tweede confrontatie van het openingsweekend gold het credo: ‘als er één schaap over de dam is, volgen er meer’. In een tijdsbestek van vijftien minuten en 37 seconden sloegen Justin van der Ven (2x), Phil Marinaccio en D’Artagnan Joly vier bressen in de defensie van Rostock Piranhas. Daarmee legde Trappers de basis voor een probleemloze avond die eindigde met een 2-8 overwinning.

Tilburg was de enige van de acht ploegen met een nieuwe coach dit seizoen die geen puntverlies opliep tijdens het eerste weekeinde van de competitie. ‘Obviously it helps that I understand the league a bit better after my time with the Indians last season. But a lot of the heavy lifting here has been done by the coaches before me. That makes it relatively smooth for me’, bleef Todd Warriner na afloop zeer bescheiden.

Vrijdag vervolgt de koploper zijn tiende Oberliga campagne met een thuisduel tegen het nog puntloze TecArt Black Dragons uit Erfurt. De ontmoeting in IJssportcentrum Tilburg begint om 20.00 uur. Twee dagen later reist men naar Duisburg voor een krachtmeting met de plaatselijke Füchse waar oud-Trapper Nardo Nagtzaam onder contract staat. De eerste puck in de PreZero Rheinlandhalle valt om 18.30 uur.

Foto: Ruud Jansen (@rudephotography1)

Man of the Match (donderdag)

Cedrick Andree

Foto Romy Mullens